Khamis, 18 Disember 2008

Kebersihan Kandang Kambing

Dah hampir sebulan tak menulis dalam blog ni, maklumlah sibuk sikit dengan urusan harian, tambahan line internet tak begitu bagus pada kebelakangan ni.

Semalam sempat gi Syarikat Lazuli Sdn. Bhd jumpa dengan Dr. Suwaibatul Aslamiah Abas.... hah...susah sebut, tapi lebih mesra panggil dia Dr. Su aje.
Tujuan pergi tu nak dapatkan khidmat nasihat tentang ubat-ubat untuk kambing saya.

Yang menariknya Dr. Su ni memang amat membantu, macam-macam info yang diberikan cuma masa tak mengizinkan sebab ramai yang datang jumpa dia pada masa tu.

Apa yang paling penting yang saya nak kongsikan dengan penternak yang lain adalah tentang kebersihan kamdang.

Kadang kala ada yang terlepas pandang perkara ini. Kandang merupakan tempat yang amat penting untuk kambing. Kandang yang bersih akan mewujudkan kambing yang sihat dan cergas.

3 Perkara perlu anda buat untuk memastikan kandang bersih, iaitu:-

1. Sapu kandang kambing setiap 2 hari. Kalau rajin tiap-tiap hari lagi bagus.

2. Hari ke 4 atau ke 5, cuci kandang tersebut dengan menggunakan cecair
pembersihan yang sesui. Saya baru beli semalam harganya taklah mahal
sangat.

3. Kenal pasti juga kambing yang mempunyai tinja yang pelic sepeti cair,
warna lain dari biasa dan cacing. Boleh nampak kalau kita bersihkan
kandang.

Tambah Dr. Su lagi kalau, kandang bersih kambing akan jadi sihat dan cergas, bila kambing sihat dan cergas akan mengurangkan penyakit, bila penyakit kambing dah kurang akan mengurangkan juga kos-kos perubatan.

Jadi pastikan persekitaran kandang sentiasa bersih. Barulah kambing sihat cergas dan bermutu.

Tahukah anda kos untuk menjaga kebersihan kandang?

Email saya di faridsulaiman@gmail.com

Sekian.

Tiada ulasan: