Rabu, 30 Januari 2008

Menternak Kambing Secara Perkongsian

Pada tulisan saya yang lalu saya ada nyatakan tentang kelebihan dan kekurangan rakan kongsi didalam penternakan kambing ni…

Sebenarnya taklah teruk sangat kalau ada rakan kongsi ni tapi taklah gagal jika tak ada rakan kongsi yang penting kesungguhan kita untuk berjaya.

Bila disebut rakan kongsi ada beberapa perkara yang berlegar di fikiran saya antaranya :

Modal, hah bab ni penting sbab bila melibatkan RM anda perlu berhati-hati dan membuat perancangan kewangan dengan lebih teliti bersama rakan kongsi anda.
Pendapat & Idea
Yang ini bila ada 2 orang boehlah berkongsi pendapat dan boleh memberi idea bila ada masalah yang dihadapi taklah berat sangat kepala bila fikirkan sensorang.
Pemasaran
Kalau ada rakan kongsi bolehlah sama-sama membina rangkaian pemasaran. Kalau sorang kenalah usaha lebih untuk cari sendiri
Keuntungan
Hah bila bab ni Semua orang nak duit…tapi kepada sesiapa yang berkongsi tu…keuntungan kenalah kongsi jugak.
Pertelingkahan
Yang ini tak dapat nak dielakkan selisih atau salah faham adalah perkara biasa dalam perkongsian, yang penting mesti ikhlas dan tulus diantara satu sama lain.

Sebenarnya taklah teruk sangat bila kita ada rakan kongsi tapi jika anda dah ada matlamat dan kesunguhan untuk memulakan jangan berlengah lagi kuatkan semangat teruskan…mula menternak, bak kata mereka yang dah berjaya buatlah dari kecil dan akhir dengan besar. Tapi kalau dah ada rakan yang kamcing gila dan sepakat jangan toleh belakang lagi teruskan, mulalah buat kandang, selagi kandang tak buat, impian akan tingal impian sahaja.

Semoga maju jaya pada tahun 2008 ni, kita doalah sama-sama.

Selangkah menjadi jutawan

Tiada ulasan: