Rabu, 26 September 2007

Kambing ku beranak...yeh!

Alhamdulillah, baru 2 bulan menjadi penternak tak rasmi dah dapat empat ekor lagi.

Ini berkat doa semua orang dan menambahkan semangat saya untuk meningkatkan usaha menternak ini.
Jadi saya nak ceritakan pasal kambing beranak ni....tetang bab makanannya kita tangguhkan dulu.

Pada mulanya saya menternak dengan 6 ekor, seekor jantan baka Jamnapari dan 4 ekor kambing kampung. Selepas sebulan lebih, kambing tu beranak (…oh ya masa saya beli tu ada 2 ekor kambing dah bunting). Dapatlah 2 ekor anaknya eekor jantan dan seekor betina.

Dan selepas hampir 2 bulan lebih seekor lagi beranak pada minggu lepas 2 ekornya jantan. Kini dah ada 10 ekor….sebelum dapat anak kambing baru ni saya dah beli tiga ekor lagi so semuanya dah ada 13 ekor kini.

InsyaAllah harapan untuk memperolehi 30 ekor kambing dalam masa setahun dari tarikh mula menternak nampaknya makin hampir pada sasaran.

Ada juga yang saya terbaca dari rakan yang mencadangkan agar membela kambing boer kerana lebih cepat untuk di jual hanya dalam tempoh 6 bulan....rasanya nak jugak mencuba, tapi tengah kumpulkan modal dan mendapatkan info untuk melaksanakan projek ini.

Yang penting kita kena mulakan langkah pertama dengan membuat apa yang patut jangan hanya tunggu dan tengok lepas tu sibuk nak mintak bantuan dari kerajaan.

Bersama ni saya sertakan sekali gambar-gambar anak-anak kambing yang baru lahir, yang lagi 2 ekor lahir pada minggu lepas belum sempat rakam sebab minggu lepas tak sempat balik kampung.


Semoga rakan lain mendoakan kejayaan saya dan juga kejayaan anda juga.

Sekian..jumpa pada siaran akan datang.

Selangkah menjadi jutawan.

Tiada ulasan: